От х:

Днес в x:

МБАЛ зарит с неосигурени пациенти от общините

Хасковските лекари лекуват неосигурените от общините

МБАЛ Хасково за пореден път е зарит с тежко болни, но за сметка на това неосигурени пациенти от общините. За това сезираха лекари от областната болница, които повикаха Haskovo.net за да илюстрират нагледно защо местната болница е в тежко финансово положение. Само днес в хирургично отделение са направени две животоспасяващи операции със скъпи клинични пътеки, които отиват в сметката на лекарите от МБАЛ защото пациентите са неосигурени. Класическият случай е Руси от село Райкова Могила общ. Свиленград. По спешност днес той е транспортиран в Хасково, където екипът на д-р Данчо Попов извърши животоспасяващата резекция на тънко черво. Операцията се прави за спасяване от перитонит. Струва 2 хиляди лева.

Руси обаче не е и чувал за здравни осигуровки. Той е бил транспортиран до Хасково, въпреки че хирургично отделение на свиленградската болница е от второ ниво на компетентност, тоест като хасковското. „Не твърдим че колегите нямат компетентността да го спасят. Просто всичко опира до парите“ предположиха хирурзи, за които подобни случаи са ежедневие. Средно по 20-25 % на месец от пациентите им са от общините.

„Неосигурените пациенти са ни кошмар. По правило те са и най-тежките случаи, чието лечение струва и най-скъпо. Това ни потопява финансово“ коментира и директорът на МБАЛ Хасково д-р Тодор Пандов. По бегли сметки, годишно през болницата минават 900-1000 неосигурени, чието лечение на практика се плаща от хасковските лекари.

Тази цифра е валидна когато няма епидемия. Иначе всички заразно заболели от областта се пренасочват пак към Хасково, защото само тук има инфекциозно отделение.

Г. Христов

Руси от село Райкова Могила
Хирургът Йордан Попов, който извърши животоспасяващата операция
Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини