От х:

Днес в x:

Над 800 убити в градче в Кот д`Ивоар

Международният комитет на Червения кръст съобщи, че повече от 800 души са убити в междуособици в градче в западната част на Кот д`Ивоар, предаде Асошиейтед прес.

Градчето Дуекуе било едно от първите, които тази седмица паднало в ръцете на въоръжена група, подкрепяща демократично избрания президент Аласан Уатара. Предполага се, че в градчета избухнали кървави сблъсъци между привържениците на Уатара и поддръжниците на президента Лоран Гбагбо, който отказва да се признае за победен и да освободи поста.

Говорителка на Червения кръст заяви по телефона за Ройтерс, че насилието вероятно е избухнало във вторник, ден след като населеното място било превзето от силите, подкрепящи Уатара. Не е ясно какво е предизвикало масовите убийства и дали в тях са били замесени въоръжени групировки.

Червеният кръст говори за "сблъсъци между отделни общности". Вчера силите на Уатара контролираха вече на практика цялата страна. Те се натъкват на съпротива само в няколко района на най-големия град Абиджан, включително в квартала, където се намира президентската резиденция.

Обстановката в африканската държава се изостри, след като през декември бяха обявени резултатите от втория кръг на президентските избори. И двамата претенденти се провъзгласиха за победители. Световната общност, основавайки се на данни на наблюдатели на ООН, призна за законен лидер Уатара. Досегашният държавен глава обаче отказва да отстъпи властта.

Видеа по темата

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини