От х:

Днес в x:

Земетресение в Япония. Очакват радиоактивен дъжд

Земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер е разтърсило североизточната част на Япония, предаде "Киодо".

Властите разпространиха предупреждения за опасност от последващо цунами, които по-късно бяха отменени.

Трусът е пореден след разрушителното земетресение от 11 март и последвалото цунами, убили и ранили десетки хиляди и причинили огромни материални щети.

Продължават усилията да бъде активирана отново охладителната система в авариралата след бедствията АЕЦ Фукушима.

Обявените по-рано стойности на радиация, превишаваща нормите 10 милиона пъти, бяха опровергани като плод на грешка при отчитането. В последствие стана ясно, че е допусната грешка и радиацията е „само" 100 000 пъти по-силна от нормалното.

Междувременно стана ясно, че почти една четвърт от изследваните хранителни продукти в Япония е открито завишено ниво на йод и цезий. Радиоактивен йод от авариралата АЕЦ „Фукушима" вероятно се е разпространил по-далеч на север в морето, отколкото в началото се предполагаше, съобщи АП, позовавайки се на официални представители.

Японското министерство на здравеопазването отправи предупреждение към пречиствателните станции в цялата страна да спрат постъпването на дъждовни води и да покрият басейните си с платнища, за да защитят източниците на питейна вода от радиоактивен дъжд от авариралата АЕЦ "Фукушима" в северната част на страната, предаде "Франс Прес".

Причина за мярката са последните валежи в района на Токио, след които нивото на радиоактивни частици се повиши.

Работници отчаяно се опитват да възстановят охладителните системи на шестте реактора след земетресението и цунамито на 11 март. Те са силно затруднени заради честите радиационни пикове и липсата на подходящо място, където да бъде складирана всичката силно радиоактивната вода, която беше изливана вътре в енергоблоковете. Освен това, трусовете продължават.

Работата по изпомпването на водата във Втори блок е възобновена днес. Премахването й е ключово, за да бъдат активирани системите, които охлаждат горещите пръчки ядрено гориво. Тя излъчва над 1 000 милисиверта в час - 100 000 пъти над нормалните нива. Според секретаря на кабинета Юкио Едано, вероятно водата тече от пробив в корпуса.

Междувременно стана ясно, че радиоактивният йод-131 е с 1 150 пъти по-висока концентрация от обичайното в близост до 5 и 6 блок. През почивните дни радиацията достигна до рекордни нива в морската вода в близост до „Фукушима", което накара властите да признаят, че е възможно вода от ядрата на повредените реактори да е стигнала до морето.

Източник: Haskovo.NET

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини