От х:

Днес в x:

Извънземните са изчезнали в черни дупки, същото чакало и нас

Въпросът съществуват ли извънземни цивилизации отдавна вълнува хората на Земята. Въпреки че е голяма вероятността да имаме съседи в космоса, досега такива не са открити. Това противоречие се нарича "Голямото мълчание" или парадоксът на Ферми по фамилията на физика, разработил теорията. Според някои съвременни астрономи самите извънземни, както и следите за тяхното съществуване, може би са били "погълнати" от черни дупки. Нещо повече, не е изключено, че такава съдба очаква и земляните, твърди в. "Дейли мейл".

Учени от американския университет "Виланова" в щата Пенсилвания разказват, че подобно унищожаване на извънземния живот може да последва след избухване на бяло джудже - ядро останало от обикновена звезда в последния стадий на нейната еволюция. Подобен колапс на изключително масивно бяло джудже предизвиква раждане на свръхнова - заради съпътстващата мощна експлозия, наблюдател от далечно разстояние може да приеме, че това е появата на нова звезда.

Ядрото на свръхновата при определени условия се превръща в черна дупка - пространствено-времева област с огромно гравитационно привличане, способно да погълне всички близки обекти, дори квантите на светлината. Експлозията на свръхнова е доста рядко явление дори по космическите стандарти - за милиарди години може да има само няколко и всеки път те да водят до унищожаването на извънземен живот, смятат учените.

Според предположенията на учените, колапс на свръхнова може да преживее и Земята, но малко по-различен. Нашата планета не е застрашена от засмукване на черна дупка, тъй като наблизо няма звезда, която да се превърне в такава.

Все пак, основната заплаха се крие в радиоактивните изригвания на гама лъчи, които се получават при раждането на свръхнова - те са в състояние напълно да разрушат озоновия слой. През следващите неколкостотин години обаче такова нещо няма да се случи, успокояват астрономите. Освен това, някои твърдят, че преди 440 милиона години в близост до Земята е имало експлозия на свръхнова, при която на планетата е попаднал изотоп на никела с "кратък живот" - никел-78. Никел-78 не се среща в природата, изключително нестабилен е и живее средно не повече от 110 милисекунди.

Според учените, неговото раждане и смърт е задължителна стъпка за синтеза на благородни метали в експлодиращи звезди.

Нюзру отбелязва, че сред теориите за появата на живот на Земята съществува и тази, че всички ние сме "потомци на извънземни" - частици живот са дошли на Земята чрез метеорити.

Facebook коментари

Коментари в сайта

Последни новини